Wicca – Wat is het?

oktober 19, 2018 1 Door admin
Wicca – Wat is het?

Wicca – Wat is het?

Wat is wicca

Als we praten over wicca hebben vele mensen meteen hun twijfels… Ze denken meteen aan een sekte, of vinden wiccans raar – maar eigenlijk weten ze in werkelijkheid gewoon niet wat Wicca is.

Nu, voor we ons verdiepen in deze religie als het ware, moeten we even een aantal dingen duidelijk maken.
Wicca is bijvoorbeeld geen satanisme, en er wordt niet aan enige vorm van verminking gedaan.

Toch denken mensen vaak dat het gewoonweg satanisme is in een ander jasje, vanwege de pentagrammen.

Maar hier is waar de meeste mensen de mist in gaan! Natuurlijk gebruiken Wiccans een pentagram, en ja hoor dat doen satanisten ook – toch is er een groot verschil in hoe de pentagrammen vertoond worden. Bij Wicca staat de pentagram met één punt naar boven, terwijl dat dit bij satanisme net met één punt naar beneden staat.

wicca

In tegenstelling van satanisme is wicca dan ook heel vredegericht.

Maar nu vraag je jezelf vast af, wat is wicca… hoe wordt ik een wiccan – en wat houd het nu ook degelijk in? Ik zal dan ook mijn uiterste best doen om het antwoord te geven op al jou vragen! Voor we beginnen is het verstandig dat ik mezelf even voorstel.

Ik ben Brent, en ik ben van nature een heel nieuwsgierige jongen. Toen ik op een dag aan het lezen was over bepaalde olietjes en zalfjes, kwam ik op een wiccan chat althans zo noemde deze chat. Daar hadden ze een hele bibliotheek waar ik gratis gebruik van mocht maken…

…Dus ik deed research, en na een aantal jaren research – ben ik nog steeds even gefascineerd. Ik zal dan ook deze fascinatie en kennis gebruiken om een antwoord te geven op de volgende vragen:

Wicca religie

1. Is wicca een religie?

Wicca religie

Nu, er zijn heel wat mensen die heel fanatiek leven als een wicca – ze maken dan ook vaak een deel uit van een kring, en nemen dan ook netjes hun rol op binnenin deze kring. Door deze fanatieke volgelingen of beoefenaars als het ware, vragen mensen zich vaak af wat het nu is.

Het antwoord hier op is zowel simpel, als in een vorm ook vrij complex.

Ja, het is een religie… en in tegenstelling tot het christendom is het geen monotheïstische maar polyteïstische religie. Nu vraag je jezelf vast af wat dit allemaal beteken, wel dat is helemaal niet zo moeilijk als het klinkt.

Monotheïsme.

Niet iedere religie gelooft in meerdere goden zoals in het Boeddhisme… Als we namelijk een kijkje nemen naar de islam, of het christendom – Zal je al snel merken dat deze religies maar in één God geloven.

Voor de Joden is dit Jahweh, voor de moslims is dit Allah en voor de christenen is dit God. Dit wil dan ook zeggen dat heel hun religie om slechts één God draait, en ze ook enkel in deze God geloven. Ze aanbidden hem.

Polytheïsme.

Het beste voorbeeld buiten de religie van de wiccans, is de religie van de oude Grieken. Grieken geloofden in meerdere Goden, zoals Zeus, Poseidon en nog heel wat meer. Dat is dan ook exact wat Polytheïsme inhoud.

Men gelooft niet langer in één God, maar gelooft in meerdere Goden.
Bij Wicca is dit dan weer de Godin (moeder aarde) en de God.

Daarom dat het niet langer een monotheïstische religie is.

Echter neemt dit niet weg dat het een legitieme religie is. Het is een religie die wereldwijd wordt gevolgd en ook wel eens een universele religie genoemd wordt. Er bestaat dan ook (voor wiccans) niets dat niet Goddelijk is.

Ze zien overal het Goddelijke, en pracht van in en hangen dan ook heel dicht naar de natuur toe… Maar zijn ook vriendelijk naar andere toe, en hangen niet zo aan materialisme vast als de meeste mensen.

Geld is voor hen meer een noodzaak (om te overleven, en toe te komen maandelijks) dan iets waar ze naar streven. Zo zullen wiccans altijd proberen hun medemensen te helpen, wat op zich soms wel eens moeilijk kan zijn – aangezien niet iedereen er open naar staat.

Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn er vrij veel vooroordelen naar de religie zelf toe – en de beoefening. Dit zorgt dan ook dat vele wiccans als “raar” worden bestempeld door hun medemensen, aangezien wij in een maatschappij leven waar “normaal” wordt gezien als iemand die netjes hetzelfde doet als de rest.

Door dit bekrompen denken van de meerderheid van de maatschappij blijven vele wiccans binnenin hun kring, en community… wat zonde is! Echter is dit iets dat meer persoonlijker – aangezien sommige er net wel heel trots over zijn, en het dan ook in alle openheid delen!

2. Hoe wordt ik een wiccan?

wicca

Nu, voor we ons hier in kunnen verdiepen is het belangrijk om alle ins en outs van Wicca te kennen. Natuurlijk weet je nu wel dat het een polytheïstische religie is – maar verder veronderstel ik dat als je geen beoefenaar bent, of je niet eerder hebt ingelezen… je kennis nog steeds vrij beperkt is.

Zo weet je misschien bijvoorbeeld niet dat wiccans vaak geassocieerd worden met witchcraft, of in andere woorden het beoefenen van hekserij. Nu, voor je begint met een aantal conclussies te trekken en je hoofd af begint te dwalen naar harry potter, moet ik je teleurstellen… Dit is echter niet hoe het in zijn werk gaat.

Wicca maakt dan wel gebruik van magie, toch is dit niet de magie die je ziet in films zoals harry potter… er zijn dan ook geen flashy effecten die je ziet gebeuren, en dus ook geen Voldemort die de wereld komt overnemen.

Wiccans zien magie meer als iets harmonieus, een energie die we ten alle tijde voelen, en niet iets dat “bovennatuurlijk” is.

wicca

Dit is ook één van de meest belangrijke redenen en grootste misverstanden waardoor wiccans in het slecht daglicht worden geplaatst. Wiccans zijn namelijk niet met bovennatuurlijke dingen bezig, en magie is dan ook gewoon een deel van hun leven.

Nu dat we een groot deel hebben besproken, kunnen we ons verdiepen in het worden van een wiccan.

Als we praten over wiccans, praten we over de aanhangers van de religie genaamd wicca – wat we hierboven heel uitgebreid hebben besproken, toch kan je niet zomaar wiccan worden… of wel? De meeste mensen denken dat je officieel moet ingewijd worden, maar dit is meer een formaliteit als iets “verplicht”. Ik zie wicca meer als een levensstijl als een religie – maar het is ze dan ook beide, althans dat is mijn mening.

Het is namelijk zo dat je perfect als een wiccan kan leven, zonder ingewijd te worden… Maar dit is dan weer een persoonlijke keuze. Echter is de inwijding vaker belangrijker als we het hebben over covens. Zij vereisten soms wel eens dat je ingewijd bent.

Wat zijn covens?

witch covens

We hebben het er al eerder over gehad dat wiccans wel eens geassocieerd worden met witchcraft… Wel, dit is niet enkel omdat ze geloven in magie en dus ook hekserij beoefenen – maar ook vaak in een heksenkring zitten.

Nu, ik heb al eerder gezegd dat het niet zoals in de harry potter films is, of welke magische film dan ook. Tuurlijk, wiccans gebruiken wel eens spreuken… maar die zijn verre van zoals “wingardium leviosa” of “expecto patronum“.

witchcraft

Spreuken zijn meer een vorm van gebeden – ik zie het dan ook meer als hoop… als iemand die alle positiviteit samen grijpt, en deze naar jou stuurt. Nu heb je wel heel wat spreuken, maar het blijft in theorie hetzelfde – althans dat is hoe ik het zie.

hekserij

Maar in andere woorden wil dit dus eigenlijk zeggen dat je best een wiccan kan zijn zonder ingewijd te worden, maar dat je wel eens moeite zal hebben om bij een coven te gaan. Er zijn heel wat solo wiccans die nooit zijn ingewijd – toch wordt het vaak als “nodig” gezien, binnenin de community zelf, en komen er vaak wiccans samen voor rituelen… waaraan je pas deel mag nemen als je bent ingewijd.

Maar als je echt een wiccan wilt worden, kan je in theorie nu meteen beginnen leven als wiccan. Ben je echter iemand die enkel geïnteresseerd is in hekserij, en niet in wicca… kan je perfect als heks gaan leven, en dan is wicca niet echt iets voor jou.

Je kan als heks gaan leven, als de religie jou niet aanspreekt… er zijn dan ook heel wat paden in hekserij die je kan volgen. Zo leven er mensen als de oude druïden, en anderen zullen misschien meer naar het Noorse toe neigen. Er zijn heel wat paden, en je hoeft niet specifiek wiccan te zijn!

Zoals al eerder gezegd is wicca dan ook een religie, en hoef je niet perse “gelovig” te zijn om jezelf een heks te noemen. Echter, als ik het juist heb, heeft wicca wel hun eigen rituelen – waaraan je dan geen deel kan nemen.

3. Is Wicca een sekte?

Om uitgebreid antwoord te geven op deze vraag moeten we eerst gaan kijken naar wat de definitie van een sekte eigenlijk is. Hiervoor gebruik ik natuurlijk mijn beste vriend google… Dus ik deed het volgende… Ik ging meteen naar google, en typte meteen in “definitie sekte”.

Wat is wicca
En vervolgens krijg ik heel wat antwoorden terug, van nature ben ik iemand die mijn bronnen graag nakijkt – zo weet ik ook meteen of wat ik deel eigenlijk waar is, of niet… Dit zorgt er dan ook voor dat er geen verkeerde informatie verspreid wordt.

Het eerste wat meteen mijn aandacht trok was wikipedia, ja hoor daar stonden ze met een heel artikel rijk aan informatie! Dit is exact wat we zochten toch? Natuurlijk… Wikipedia heeft een heel artikel over sektes, en wat het nu eigenlijk is.

wicca

Nu, als je het artikel goed leest – zal je merken dat meeste sektes worden gestart door charismatische leiders, of mensen die plots een “openbaring” hadden – in iets nieuws geloven… Ze weren dan ook heel vaak buitenstaanders. Goede voorbeelden van sektes zijn bijvoorbeeld scientology en heavens gate.

Met andere woorden is wicca niet echt een sekte… het is eigenlijk zelfs een heel oude religie die zelfs wat weg heeft van het sjamanisme.

Sjamanen zijn heel wijze mensen en ook belangrijke personen in verschillende stammen – en sommige geloven dat wiccans de gebruiken hebben overgenomen, maar de pijnlijke dingen hebben vervangen door meer natuurvriendelijke en liefdevolle dingen.

Ik vind wiccans dan ook niet echt buitenstaander werend, maar ik denk eerder dat ze er niet altijd voor uit komen uit schrik niet geaccepteerd te worden door de buitenstaanders.

Stel dat iedere wiccan zou geaccepteerd worden als moslim of christen en jood… Dan zouden er heel wat wiccans uitkomen voor hun geloof, en zouden ze ook geen schrik hebben voor wat de buitenwereld denkt van hen. tandarts